Október 10-e a lelki egészség világnapja vagy Mentális Egészség Világnapja.

A lelki egészség világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én. A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte, az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

Magyarországon 1994 óta tartják. Célja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja.

A világ minden részén több százmillió ember szenved mentális zavaroktól, ami a szeretteik életére is kihat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint élete során minden negyedik embert érint valamilyen mentális zavar. A cselekvőképtelenség első számú oka világszerte a depresszió. A szkizofrénia és a bipoláris zavar a legsúlyosabb és a beteget leginkább korlátozó zavarok között van. A betegek óriási száma ellenére a mentális zavarokat sokszor titokban tartják, nem veszik komolyan, és előítéletek övezik.

A legszorosabb társas körnek (szülők, családtagok, barátok) van a legnagyobb hatása a személy mentális egészségére. A család szerepe azért kiemelkedő, mert a súlyos mentális zavarban szenvedők esetében a társas támogatás mértéke jelentősen kisebb, és a támogatás forrása inkább a rokonokra, családtagokra korlátozódik. Nem annyira a családdal töltött idő hossza vagy gyakorisága, hanem a minősége az, ami fontos szerepet játszik a mentális zavarral élők állapotának javulásában. Sőt, a kapcsolatok kölcsönössége számít igazán: ha a személy azt tapasztalja, hogy az őrá fordított figyelemből, támogatásból vissza is tud adni a másiknak, az növeli a kapcsolat egyenlőségének érzését, ami pedig javítva az önértékelést, az én hatékonyság érzését, az önbizalmat, és segíti a felépülést.

Az előítélet-ellenes kampányok üzenete rendre az, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad, és ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Amennyiben megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak a kórházi, illetve a gyógyszeres kezelés mellett, ők is a társadalom hasznos tagjai lehetnek.


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon