A pánikbetegség a szorongással járó pszichés zavarok közé tartozik.

A pánikbetegség lényege az egyénre időről időre hirtelen rátörő intenzív félelem, a pánikroham. Ez az érzés olyan elemi erejű, hogy az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele. Sokan azt hiszik, valamilyen súlyos betegség tört ki rajtuk (pl. szívinfarktust kaptak), mások azzal a hellyel, illetve azokkal a körülményekkel hozzák összefüggésbe a pánikrohamot, ahol az jelentkezett.

Ez egy önálló betegség, amely súlyos, de kezelhető. Számos kezelési mód létezik, melyek két fő csoportba oszthatók: gyógyszeres terápia és pszichoterápia, amelyek kombinálhatók egymással. Mivel a pánikbetegség nagymértékben rontja az életminőséget és veszélyeztetheti a beteg életkilátásait, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Nagyon fontos, hogy a páciensek még a betegség súlyosbodása előtt kezelést kapjanak, mely gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás beavatkozás is lehet. A kutatások szerint a pánikbetegség kezelésében a kognitív viselkedésterápia az egyik leghatékonyabb módszer, az esetek 90 százalékában teljes gyógyulást lehet elérni, hatása pedig hosszú távú, azaz a terápia befejezése után is fennmarad.

A pánikbetegek az alábbi tüneteket (vagy azok egy részét) szokták tapasztalni:

o   hirtelen jelentkező, nagyon erős félelem, rosszullétszerű érzés (pánik)

o   testi tünetek a pánikroham során, pl. erős szívdobogás, légzési nehézség, szédülés, gyengeségérzés, zsibbadás, meleg- vagy hidegérzet, emésztőszervi tünetek

o   kontrollvesztés érzése a pánikroham során

o   jövőbeni pánikrohamoktól való félelem, szorongás

o   korábbi pánikrohamokhoz kapcsolódó helyzetek kerülése

Érdemes akkor kezdeni a pánikroham leküzdését, amikor az ember nincs pánikrohamban, mert ha már tart a roham, akkor elég nehéz ezen gondolkodni és új módszereket kipróbálni a leküzdésére. Át kell tehát gondolnunk, hogy hogyan is alakul ki a roham, és előre begyakorolni, hogy mit lehet ilyenkor tenni.

A legegyszerűbb, de nagyon hatásos módszer egy olyan légző gyakorlat, ahol a levegőt benntartjuk, és lassabban fújjuk ki, mint ahogy belélegeztünk. A pánikrohamra jellemző a kapkodó légzés, amivel sok szén-dioxidot fújunk kik, ez pedig fokozott szívdobogást, szédülést, izomremegést, szúrásszerű fájdalmakat okoz. A szándékosan lassított és benntartott légzés ezeket a hatásokat csökkenti.

Pánikroham jelentkezésekor:

    Tudatosítsa magában a helyzetet!

Tudatosítsa magában  hogy fél – de nincs veszélyben. Fogadja el a helyzetet, ne akarjon kétségbeesetten harcolni vele – kezelje tényként, mint egy fejfájást.

    Várjon és figyeljen!

Legszívesebben elmenekülne a szituációból – de ne tegye! Gondolja végig: ha akarna, el tudna menni – van rá lehetősége. Inkább figyelje meg mi volt az, ami a tüneteket kiváltotta – mi volt az, amitől félt előtte?

    Cselekedjen!

A pánikroham jellegzetessége, hogy ahogy jön – úgy el is múlik magától. De a tünetek intenzitásán enyhíthet például hasi légzéssel, progresszív relaxációval, a múltban kalandozó gondolatai jelenre való fókuszálásával.

    Formálja át a gondolatait!

Tudatosítsa magában a szorongást kiváltó gondolatokat, és helyettesítse őket kiegyensúlyozottabb, kevésbé félelmetes gondolatokkal – ezzel csökkenhet a szorongása, ritkábbá válnak a rohamok.

    Előzze meg a pánikrohamot

Relaxáljon! Ha elsajátítja, hogyan kell relaxálni, az már önmagában is csökkentheti a pánikrohamok kialakulásának valószínűségét. Többféle relaxációs technika áll rendelkezésére: jóga, meditáció, izom-relaxáció, légzés-gyakorlatok, vizualizáció. A relaxáció segítségével kiszabadulhat a mindennapok taposómalmából, a saját testére és elméjére koncentrálva békébe kerülhet önmagával.

    Szemlélje kívülről önmagát!

A negatív élmények, és a kellemetlen tünetek enyhülnek, ha megtanulja kívülről szemlélni azokat – és tudatosítva őket nyugodtabban tud reagálni rájuk.

    Végezzen helyzetgyakorlatokat!

Azaz saját elhatározásából menjen bele olyan helyzetekbe, amiről tudja, hogy kihívást jelent a számára – ez tovább oldja a szorongást, növeli az önbizalmat, és megszünteti az adott helyzet félelmetes jellegét.

    Építse le az életében lévő stressz forrásokat!

Az egészségére negatív hatással bíró, zavaró tényezők kiiktatása sokat segíthet a szorongás leküzdésében. Bár a stresszt teljesen eltüntetni képtelenség, de sok felesleges stressz-forrás van, ami kis odafigyeléssel kizárható a mindennapjaiból.

    Vegye fel a ritmust!

Helyesebben fogalmazva: vigyen rendszert az életébe! A napi rutin biztonságot ad.

    Jógázzon rendszeresen!

A jóga megtanít a jelenben élni. A jóga ászanák, és a jóga légzés harmóniát teremt, egyensúlyba hoz – ami segít legyőzni a félelmeit és megteremti azt a mentális békét, amivel a meditációja során lehetősége nyílik megismerni a belső énjét.

 

Ahelyett, hogy otthon őrlődne, inkább menjen el sétálni, és közben hallgasson zenét, figyeljen a természet hangjaira, amelyek megnyugtatják az embert. Eközben gyakorolni kell a többletenergiák eltérítését a küzdj vagy menekülj reflextől. Végül a legjobb felhívni valakit, akiben megbízunk, de nem teszi le a telefont, mielőtt nyugodt állapotba kerülnénk. Ez a lépéssor jó módja az idegek megnyugtatásának.

Enyhülést hozhat, ha zacskóba lélegzünk. A túl szapora szívverés következtében csökken a szervezetünkben a széndioxid szint, a zacskóból légzés során a széndioxid azonban „visszatölthető”.

A felhevült testre jó hatással van a hűvös levegő.

Nyugtatja a testet a víz fogyasztása. A víz hígítja a vért, javítja a közérzetet.

A szív környéki hűvös – nem fagyos! – borogatás is jótékony hatású.

Roham közeli állapotban ajánlott cukros ételt fogyasztani, emellett a magnéziumot is fontos pótolni.

Azon túl, hogy a rendszeres sportolás a legjobb megoldás a pánik hosszú távú kontrollálására, roham esetén is segítségünkre van. Az intenzív gyaloglás is tökéletes megoldás.

A figyelemelterelés a legjobb megoldások egyike. Kell valami, ami visszahúz minket a valóságba. Érdemes bekapcsolni a tévét, a rádiót.

Érdemes sok szőlőt, más gyümölcsöt, salátát, mézet, tejet és fokhagymát fogyasztani. Ne használjunk sok fűszert, mellőzzük a dohányzást, a szeszes italokat.

A napfonat (solar plexus) (háromszög alakú bemélyedés a bordák alatt) stressz idején érzékennyé válik. Körözzön a területen hüvelykujjaival, a többi ujj az alsó bordák felett legyen.

Az alma, az eper és a zeller fogyasztása ugyancsak erősíti az idegeket. Vigyázat: aki az eperre allergiás, természetesen ne egyen belőle.

A szellemi munkát váltsa fel időnként fizikai munka, sport és természetjárás. Fontos, hogy legyen időnk kellemes szórakozásra, jó társaságra.

S.O.S légzésszabályozó gyakorlat pánikbetegnek:

1. Üljünk le kényelmes helyzetben (ha megtehetjük)

2. Koncentráljunk a jelenlegi állapotra, zárjuk ki a zavaró gondolatokat. Csukjuk be a szemünket, ha jólesik.

3. Figyeljünk a légzésre. Ne figyeljünk semmi másra, csak a célunkra, vagyis amit el szeretnénk érni: nyugodt, kellemes légzést. Lélegezzünk be lassan az orrunkon keresztül, számoljunk közben ötig.

4. Lassan engedjük ki a levegőt a szánkon át, és törekedjünk arra, hogy ez nagyjából kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés.

5. Ismételjük meg többször a gyakorlatot, nagyjából 3-5 percen keresztül.

Ma már lehetőség van arra, hogy megosszuk problémáinkat másokkal akár a világhálón keresztül is. Az önsegélyező csoportok éppen úgy remek választásnak bizonyulnak, mint a szakember felkeresése.

A legjobb táplálékkiegészítők:

D-vitamin

B-vitaminok

Kálcium/Magnézium

Omega-3 zsírsavak

L-tirozin

Mámorbors

Lecitin

Aranykolloid

Minden természetes gyógymód közül az akupunktúra a leghatékonyabb és legközkedveltebb megoldás. A pánikbetegség akupunktúrás kezelésekor a pontok ingerlésén keresztül ugyanazon anyagok szabadulnak fel a testünkben, mint a szorongáscsökkentő gyógyszerek hatóanyagai. Így enyhülhetnek a tünetek az orvosság szedése mellett vagy anélkül. Gyakorlatilag külső kémiai hatóanyagok (gyógyszer) bevitele nélkül enyhíthetjük a pánikbetegség, hangulatzavar és a szorongás tüneteit, elkerülve a mellékhatásokat, természetes módon.

A hagyományos kínai orvoslásból ismert, hogy a félelem, a tartós stressz (és természetesen a hirtelen bekövetkező tragikus események, balesetek is) károsítják a vese működését. Így a természetgyógyász számára nem meglepő, hogy a pánikbetegeknél kivétel nélkül gyengébb vesefunkciót tapasztal. A kezelés egyéb módszerei mellett ezért a veseműködés erősítése (például akupresszúrával, talpmasszázzsal és bioenergetikai vagy pránakezeléssel) ugyancsak elengedhetetlen, és már néhány alkalom után javít a beteg általános állapotán.


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon