Diabetes Világnap

Ezen a napon született Frederick Banting, aki társával, Charles Bestel együtt elsőként vetette fel az elképzelést, mely végül 1921 októberében az inzulin felfedezéséhez vezetett. A diabetes, elsősorban a 2-es típusú cukorbaj, olyan idült cardiovasculáris kóros állapot, melyhez hyperglycaemia csatlakozik. Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegek életét elsősorban a heveny szövődmények veszélyeztették, ma – elsősorban a 2-es típusú diabetesesekét – az idült kis-és nagy érrendszeri szövődmények. Újabb adatok szerint a diabetes mint infarctogén kockázati tényező ma nagyobb mértékű veszélyeztetettséget jelent, mint a dohányzás. Magyarországon a lakosság 5–10 %-a érintett valamilyen mértékben.

Míg az 1-es típusú cukorbetegséget minden esetben inzulinnal szükséges kezelni, addig a 2-es típus fennállásakor - a beteg állapotát figyelembe véve - több terápiás mód létezik. Az elsődleges kezelési módszer az a megfelelő életmód kialakítása.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése ma már, a hivatalos orvosi ajánlás szerint is, elsősorban életmódváltoztatással, ún. életmódterápiával, és nem gyógyszeres kezeléssel történik. Ilyenkor jó hasznát vesszük a vércukorszint egyensúlyát célzó kiegészítőknek is, melyek fogyasztását beépíthetjük az étrendünkbe.


 

Fontos a testsúly optimalizálása. A súlytöbblet magasabb vércukorszintet, inzulinrezisztenciát eredményez és fordítva. Ahogy csökken a felesleges zsírszövet tömege, úgy javulnak a betegek értékei. A fogyás elérése érdekében oda kell figyelni az étkezésre, valamint a rendszeres testmozgásra is.

Szénhidrát- fogyasztás meghatározása. Megkülönböztetünk lassú és gyors felszívódású szénhidrátokat. Minden cukorbetegre érvényes, hogy kerüljék a gyors felszívódású finomított pékárukat és a fehércukrot! Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. Az üdítőitalok legyenek tabuk! Sajnos a gyümölcslevek is nagyon sok cukrot tartalmaznak így ezek sem alkalmasak cukorbetegek részére.

A mozgás pozitív hatása a cukorbetegségre tény. A szakemberek kiemelik, hogy ne csak kardió típusú edzéseket végezzen a beteg, hanem szánjon időt súlyzós gyakorlatokra is!

A rossz stressz  rombolja a szervezet fizikai és pszichikai energiáit. Ez az úgynevezett distressz számtalan negatív folyamatot indít el a szervezetben, ezért fontos a megfelelő stresszkezelés elsajátítása. Fontos a természet adta bioritmus követése. Számos tanulmány bizonyítja már, hogy a váltott vagy éjszakai műszakban való dolgozás diabetogén hatású.

A rossz alvási szokások és a pihenés hiánya szintén befolyásolja a vércukorszintet és az inzulinérzékenységet. Ez növelheti az étvágyat és elősegíti a súlygyarapodást. Az alváshiány csökkenti a növekedési hormonok felszabadulását és növeli a kortizolszintet.

Fogyasszunk krómban és magnéziumban gazdag ételeket: A krómban gazdag ételek közé tartozik a tojássárgája, a teljes kiőrlésű termékek, a kávé, a diófélék, a zöldbab, a brokkoli és a hús. A magnéziumban gazdag ételek közé tartoznak a sötét leveles zöldek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a halak, az étcsokoládé, a banán, az avokádó és a bab.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az almaecet jelentősen befolyásolja a test reagálását a cukrokra, és javítja az inzulinérzékenységet. Legjobb, ha salátaönteteket ízesítünk vele.

A fahéjról bebizonyosodott, hogy javítja az inzulinérzékenységet azáltal, hogy a sejtek szintjén csökkenti az inzulinrezisztenciát. A tanulmányok szerint a fahéj akár 29 százalékkal is csökkentheti a vércukorszintet. Az ajánlott adag napi 1-6 gramm fahéj, vagy körülbelül 0,5-2 teáskanálnyi.

A görögszénamag kiváló forrása az oldódó rostnak, amely elősegítheti a vércukorszint szabályozását. Számos tanulmány kimutatta, hogy hatékonyan csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét. Elősegíti továbbá az éhgyomorra mért glükózszint csökkentését és a glükóztolerancia javításában is segítséget nyújthat.


 

A kutatók tanulmányban bizonyítják, hogy a flavonok csoportjába tartozó luteolin és apigenin antidiabetikus hatású. Megállapították, hogy mindkét anyag antioxidatív és gyulladásgátló hatású. Flavonban gazdag élelmiszerek cukorbetegség ellen:

A következő élelmiszereknek különösen magas a luteolintartalmuk:

    sárgarépa,

    paprika,

    zeller,

    borsmenta,

    kakukkfű,

    rozmaring,

    oregánó,

    petrezselyem,

    káposzta,

    zöld tea,

    olívaolaj.

Az alábbi listában pedig az apigeninforrást biztosító élelmiszerek találhatók:

    kamilla,

    petrezselyem,

    hagyma,

    grapefruit,

    narancs.

A fekete málna kiváló C-vitamin forrás és nagyon jó hatással van a cukorbetegek állapotára is. A Rain Soul magalapú ital alapanyaga, ami a leghatékonyabb gyulladás csökkentő.

10 gyümölcs, ami nem emeli nagyon a vércukrot: diétázók, cukorbetegek is fogyaszthatják:

o   Áfonya

o   Egres

o   Ribizli

o   Szeder

o   Körte

o   Nektarin

o   Füge

o   Mandarin

o   Alma

o   Szilva

Akupresszúrával, reflexterápiával sokat segíthetünk a cukorbetegségben szenvedőknek.

A reflexológia hasznos lehet cukorbetegek számára neuropathia nélkül. A reflexológia hatásossá teszi a vércukorszint szabályozását, stimulálja az izmokat, a hasnyálmirigyet, a májat, a beleket és a gyomrot, amelyek mind részt vesznek a glükóz és a szénhidrátok anyagcseréjében és feldolgozásában.

Általánosan alkalmazható akupunktúrás pontok:

FEI SHU (hólyag 13),

PI SHU (hólyag 20)

SHEN SHU (hólyag 23),

ZUSAN LI (gyomor 36),

ZHONG WAN (befogadó 12),

SAN YIN JIAO (lép-hasnyál 6),

QU CHI (vastagbél 11).

Ajánlott táplálék kiegészítők:

o   Rain Soul magalapú ital

o   Fekete áfonya kapszula

o   D3 vitamin

o   Fekete fokhagyma

o   Vegán gyomorbarát rost

o   Szerves Króm+Kapormag

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon